Økt støtteandel til SCR

Publisert

Motorrom

For å fremme SCR-teknologi som et effektivt NOx-reduserende tiltak, har NOx-fondet besluttet å øke støtteandelen til inntil 90 % i enkelte tilfeller.

NOx-fondet ønsker å stimulere til flere prosjekter som benytter kun SCR (Selective Catalytic Reduction) for å redusere NOx-utslipp. Erfaringer viser at de økonomiske forutsetningene for frivillig investering i SCR er utfordrende, med lang nedbetalingstide på opptil 10 år eller mer, selv med en støtteandel på 70 %. Dette skyldes hovedsakelig at besparelsene fra redusert NOx-avgift i stor grad går med til å dekke kostnadene ved ureaforbruk og vedlikehold. Dermed blir det lite igjen til nedbetaling av investering. For å gjøre SCR-tiltak mer økonomisk attraktive, har NOx-fondet besluttet at støtteandelen for rene SCR-prosjekter kan økes til inntil 90 %.  

SCR er fortsatt vurdert som det mest kostnadseffektive tiltaket for NOx-fondet, med lav støtte i forhold til oppnådd NOx-reduksjon. Det er dette som muliggjør en eventuell økning i støtteandelen.

Vurdering av økt maksimal støtteandel gjelder kun nye søknader.

Hver søknad om støtte til installasjon av SCR vil bli vurdert individuelt med tanke på om den kvalifiserer til en økt maksimal støtteandel på inntil 90 %. Vurderingen vil være basert på at intensjonen med økt støtteandel er oppfylt, nemlig med høy sikkerhet å utløse et tiltak som ellers ikke ville bli gjennomført.

Støtte for andre kostnadseffektive teknologier

NOx-fondet åpner også for at andre teknologier med lignende utfordringer kan få økt støtteandel. Dette gjelder tiltak som SNCR (Selective Non-Catalytic Reduction) i landbasert industri og EGR (Exhaust Gas Recirculation) på motorer, som kan ha lange nedbetalingstider, men som samtidig er kostnadseffektive når det kommer til NOx-reduksjon.